Get Adobe Flash player

Det Mexicanske kjøkken

April 2012

Vi må dele vår opplevelse av det Mexicanske kjøkken

Det Mexicanske kjøkken sies å være et av verdens store. Og det må vi nok slutte oss til!
I løpet av en tre ukers ferietur i det sørlige Mexico våren 2012, har vi smakt oss gjennom en mengde ulik lokal mat og vi er særdeles fornøyd med denne opplevelsen.

Mange måltid ble inntatt på små "idylliske" lokale spisested som bildet under viser et eksempel på. I det lokale interiøret, gjerne på en plast- eller pinnestol, får maten en ekstra snert. Og med det lette lokale ølet attåt, nøt vi det meste vi fikk servert.

Venterett:
Tortillachips med dipp, gjerne med chili, ble servert først - til alle måltid. Alltid fersk. Det ble ikke spurt om vi ville ha, den kom på bordet umiddelbart. Man måtte passe på å begrense seg, ellers ble man nesten mett før måltidet hadde begynt :-).

Forrett:
Deilig guacamole - moset avocado med tilsatt krydder. Den ble laget ved bordet og en av våre store favoritter til forrett.

Hovedretter:
Til hovedrett var det svært mye å velge i, og det er mye som kan fremheves. Men den fantastisk saftige kyllingen, møre biffen, mange spennende fiskeretter, pizza med nydelig fyll og flere typer pølser, er vel det vi sitter med som de største matopplevelsene når det gjelder hovedrett. Oftest fikk vi det servert med tilbehør etter eget ønske.

Vi hadde jo hørt at Mexicansk mat er sterk mat, men det ble løst fortreffelig ved at flere typer saus (kalles mole) kom i egne skåler ved siden av retten, og disse var både sterke og svake slik at vi kunne smake oss fram til hva vi likte, smaksmessig og styrkemessig.

At maten i Mexico er så god har nok sammenheng med at de bruker ferske råvarer av ypperste kvalitet, og frukt og grønt er i en egen klasse (sammenlignet med det vi kan kjøpe her). Vi var innom et kjøpesenter, og vi var særdeles overrasket over hvor store fersvaredisker de hadde. Det bugnet av fisk, kjøtt, ost, melkeprodukter, brød og kaker, frukt og grønt. Det myldret av betjening og kontrollører - at appelsinene lå i riktig formasjon ble faktisk kontrollert. Kokken fra Slåttebakken Gård tok seg god tid her, - i flere runder skal sies :-).

Vi forsøkte å styre unna mat som kunne ha en bakteriekultur som våre nordlige sarte mager ikke tåler, f.eks drakk vi bare kjøpevann, kjøpte aldri noe fra små salgsvogner - oftes ei sykkelvog eller lita trille, og kjøpte frukt med skall som kunne skrelles. Og vi var heldige, ingen magesyke på oss.

Maten i Mexico var et av høydepunktene med hele turen og guacamole har vi allerede laga flere ganger etter vi kom hjem :-).

Plusser vi på fantastisk vær, utrolig serviceinnstillte mennesker der vi var, kilometerlange strandlinjer med myk sand og varmt hav, så vil vi bare si at vi kan anbefale sørlige Mexico som feriemål - fra Cancun til Tulum.

162.jpg - 5.71 MB

Hilsen Greta